Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

teisipäev, 20. aprill 2010

JÜRIPÄEVAST, vanasti ja sel aastal

Kui jüripäev langeb reedesele päevale, siis tuleb suvel kõva pikne, mis teeb palju kahju. Nii arvas vanarahvas. Elame-näeme. Jüripäeva peeti ka esimeseks suvepäevaks, mil poistele anti luba öösiti tüdrukute juures käia (ja see luba anti kuni mihklipäevani - 29. sept).
Jüripäeva seostatakse ikka põllumajandusega ja vanarahval oli mitmeid nippe, kuidas vili paremini kasvaks ja loomad huntide eest hoitud oleks. Näiteks Märjamaal pidi peremees jüripäeva hommikul püksata minema ja hobuserangid kaela panema, siis kolme aiatugiteiba alt läbi pugema, et tal suvel ikka hea vili kasvaks.
Kärlalt on teada, et mõnes kohas määriti elajad, iseäranis lambad, tökati e tõrvaga, et nad terveks jääksid. Kärlal on sedagi teatud, et jüripäeval tühja põldu kündes sigitad oma põllule viljaröövikuid. Loodusele ei tohtinud mitte mingil juhul kurja teha. Jällegi õpetussõnad Kärlalt (aastast 1889): Tõmbab keegi vallatu poiss või mees jüripäeval noore puu ladva katki, nõnda et puu ära kuivab, siis hakkab see paha inimene sest ajast põdema ja kiduma, kuni lõpeb. Karjas arvati, et siis sigib palju kirpusid, kui jüripäeval puid raiuda. Igatahes karmid karistused mõlemad, parem on mitte loodust rüüstata. :-)
Ettevaatlik peab jüripäevaste külalistega olema - kui jüripäeval naisterahvas käib, siis lähevad sead pahuraks. Tervise koha pealt ka üks õpetus: jüripäeva hommikul katsu härjamune, siis olla kogu suvi käed terved. :-)
Kärlal toimub sel jüripäeval tervist edendav ettevõtmine - matka-takistusraja läbimine. Start on pargis kõlakoja juures. Takistused rajal on järgmised: sõit köis-raudteega, purde ületamine, paadiga vastuvoolu liikumine, rippuval köiel ronimine, mõtlemisülesande lahendamine, pendel-köiega hüppamine, roomamine, õhupüssist laskmine, paralleelköitel kõndimine, kannatanu kandmine kanderaamil, korvpalli vabavisked ja kõmpidel kõndimine. Raja lõpp on taas pargis kõlakoja juures. Rada aitavad ette valmistada Leevi Naagel, Raivo Uus ja Jüri Tõru, abiks on ka Kärla kodutütred.
Kohtume reedel, jüripäeval kell 17 pargis, mil rajale lähevad põhikooli vanema astme võistkonnad!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar