Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

laupäev, 24. aprill 2010

MATKA-TAKISTUSRADA

Jüripäev möödus Kärlal väga sportlikult ja sport on ju tervis.
Hommikul kell 10.30 rivistasid end pargis kõlakoja ette meie algklasside võistkonnad. Kokku sai neid 6, igas nii enam-vähem 8 õpilast igast klassist. Kapteniteks olid "neljandikud" ja saatjatena läksid iga võistkonnaga kaasa ka veidi täiskasvanumad inimesed. Tegelikud algklassid võidu ega kiiruse peale rajal ei võistelnud. Igaüks neist võitis hoopis värskes õhus aktiivselt liikudes ja ennast takistustel proovile pannes. Kõik võisid köis-raudteel mäest alla sõita, pendelköiega üle "kuristiku" hüpata, takistuse alt läbi roomata, mööda rippuvat köit üles ronida ja loomulikult ka alla tulla, korvpalli vabaviskeid sooritada ja puzzle-fotot kokku panna. Kõlakoja ette tagasi jõudes said kõik proovida kõmpidel kõndimist. See eemalt vaadates nii lihtne asi oli nii mõnelegi ületamatu. Aga - harjutamine teeb meistriks!
Ka lasteaialapsed said jüripäeva takistusrajast osa. Vanem rühm ehk Käbikesed proovisid oma võimeid nöör-labürindis seigeldes, pendelköiega hüpates ja roomates. Keskmine rühm ehk Urvakesed suundusid kohe terviseraja poole ja matkasid kogu raja vapralt läbi. Terviserajalt pidid mõlemad rühmad üles leidma kindlat värvi lindikesed.
Õhtune võistlusrada oli juba palju tõsisem ettevõtmine.
Alustati köis-raudteel allaliuglemise ja tagasi mäkke jooksmisega. See oli nagu soojenduse eest. Paadiga vastuvoolu liikumine oli veidi tõsisem ettevõtmine, kusjuures mõned võistlejad olid nii hulljulged, et ronisid jalgupidi vette ja aitasid paati tagant tõugata. Ma loodan, et ükski neist tõsiselt haigeks ei jää, sest on ju ikkagi aprillikuu ja vesi jääkülm. Pärast paadisõitu sai veidi nuputamist proovida, kokku tuli panna puzzle-foto meie kirikust ja boonuspunkti sai see, kes teadis, et kirik kannab Maarja-Magdaleena nime. Pendel-köiega üle augu hüppamine ja roomamine olid lausa lapsemäng. Õhupüssist märkide laskmine veidi tõsisem ettevõtmine, sest mõnel võistkonnal jäi päris palju märke üles ja iga ülesjäänud märgi eest lisati pärast lõpuajale 1 minut juurde.
Üheks raskeimaks alaks (eriti täiskasvanute võistkondadele) osutus rippuval köiel üles ronimine, alla tulla oli lihtsam (kuigi mõni läks hoogu ja libistas end mööda köit alla - vaesed käed!!!). Korvpalli vabaviskeid visati 3 minuti jooksul, ühe viskega oli võimalus saada 1-6 punkti (erinevatel kõrgustel asuvad korvid), kusjuures 1 punkt=10 sekundit, mis hiljem lõpuajast maha arvati. Loomulikult olid parimad korvikütid 9-ndikud, kes viskasid kokku 119 punkti ehk siis 19 min ja 50 sek lõpuajast maha. Täiskasvanutest parimad korvikütid olid Kõrkküla II võistkonnast - 98 punkti ehk 16 min ja 20 sek lõpuajast maha. Viimaseks alaks oli kõmpidel kõndimine. Tase oli erinev, otse loomulikult. Aga ükski võistlejatest ei löönud käega ja võiduka lõpuni kõmpis igaüks. Parimad (mo arust) kõmpijad on Kõrkkülast, eriti Urmas ja Aivo, see oleks nagu nende loomulik liikumisviis; nende liikumises oli musikaalsust ja tantsulisust :-)


Tulemused. Lõpptulemus saadi liites ja lahutades raja läbimise ajast karistus- ja boonusminuteid. Igatahes päris palju peastarvutamist, millega III klassi juhataja Gerta väga kiiresti hakkama sai.
Kõigepealt põhikooliealised. 6-ndikud (klassijuhataja Maret Arge) olid abikohtunikud ja seda kogu päeva puhul. Nad olid tublid ja said oma ülesannetega hästi hakkama. I koht - 9. klass (raja läbimise aeg 35 min 23 sek; lõpuaeg 17 min ja 53 sek): Kea Kristovard, Diana Sulbi, Janno Õunpuu, Karol Pakkas, Romet Raun, Vilmar Uljas; II koht - 8. klass (raja läbimise aeg 36 min; lõpuaeg 33 min ja 30 sek): Taavi Raudsepp, Ago Mägi, Daniel Andrejev, Henri Rump, Egelin Ellermaa, Hedi Liiv; III koht - 7. klass (raja läbimise aeg 37 min ja 56 sek; lõpuaeg 33 min ja 56 sek): Katariina Õunpuu, Stella-Liisa Lõhmus, Gerald ja Geinri Lõoke, Janar Pahapill, Karlis Rump; 4. koht - 5. klass (raja läbimise aeg 45 min ja 44 sek; lõpuaeg 56 min ja 54 sek): Marc Tiirik, Laura Arge, Rolf ja Rassel Käesel, Sandra väli, Georg Käesel. Gümnaasiumiealised ja täiskasvanud. I koht - Kõrkküla II (raja läbimise aeg 37 min ja 34 sek, lõpuaeg 25 min ja 24 sek): Aivo Roos, Rain Mesila, Kristi Mesila, Eero Grahv; II koht - Kõrkküla I (raja läbimise aeg 37 min ja 21 sek, lõpuaeg 32 min ja 21 sek): Urmas Metsmaa, Eston Elango, Piret Pahapill, Alver Maidle; III koht - Rüütlid (raja läbimise aeg 41 min ja 50 sek, lõpuaeg 42 min ja 10 sek): Kadi Loode, Jaane Loode, Marko Ilumets, Pille Kabel; 4. koht - Vallamaja (raja läbimise aeg 48 min, lõpuaeg 46 min): Villi Pihl, Kersti Etverk, Margit Kaldre); 5. koht - Meie võit (raja läbimise aeg 50 min ja 41 sek, lõpuaeg 51 min ja 21 sek): Kerli Lõoke, Kristiina Lõoke, Kaja Ivanov, Matis Rüütel.
Väga tore päev oli. Korraks tekkis murepilv - kratikesed (võimalik, et liigist homo sapiens) olid päeva jooksul tekitanud paadi põhja augu. Aga ! - Mäkgaiveri teip aitas meid hädast välja ja paat sai parandatud enne kui võistlus algas. Aitäh osavõtjatele, aitäh kohtunikele, eriti suur aitäh rajameistritele Leevi, Raivo ja Jüri.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar