Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

kolmapäev, 5. juuni 2013

Ei miskit uut siin päikese all

2. juuni lõõskava kevadpäikese all toimus Kärla pargis laulu- ja tantsupidu "Ei miskit uut siin päikese all". Uut oli ikka küll. Kokku tulnud Lääne-Saaremaa koorilauljad ja rahvatantsijad said pidutseda Kärla pargi uuenenud kõlakojas.
"Praegu aga wõib öelda, et wälislawa asukoha walik on täiel määral õnnestunud ja ehitus paistab eemalt waadates nagu majake muinasjutust. Ühel küljel asub kohav männik, teisel pool wanad elatanud lepad ning tagapool järsu kallaku all kaunis ojake." (ajaleht Meie Maa, august 1939)
Peotuli süüdati Kärla kalmistul Peeter Südda haual Kärla tänase kultuurijuhi Virge Varileppa poolt. Peeter Südda, kes 1867.a. Ansekülast Kärlale kirikuõpetajaks ja koolmeistriks tuli, on kindlasti Kärla kultuurielu vaimne isa. Tema õhutusel ja eestvedamisel hakati Kärlal tegelema koorilaulu ja puhkpillimänguga.
Vallavanema Tiina Luksi ja volikogu esimehe Ülar Tänaku poolt kanti peotuli piduliste rongkäigu eesotsas Kärla kõlakoja juurde. Kontserdi juhtidena astusid vallajuhid ka rahva ette. Vahepaladena sirvisid nad vanu ajaleheuudiseid Kärla kultuurielust.
Koorilauljaid oli Kärlale tulnud Kuressaarest (segakoor Lyra ja naiskoor Piret), Mustjalast, Kihelkonnalt, Pihtlast, Sõrve Maakoor ja Kärla koorid (külakoor ja naiskoor). Rahvatantsudega astusid üles Kärla rühmad Tõmba Jüri, Kadaka mari, neidude rühm ja Taritu Lender. Ei miskit uut siin päikese all.
Uued olid tänased laulud ja tantsud, mida Kärlal pargipeol esitati. Võrreldes sajand vanade ajaleheuudistega, olid muidugi uued ka tantsijad-lauljad ning kuulajad-vaatajad. Eksootilise vahepalaga esines kontserdil idamaiste tantsude tantsutrupp. Oli tore ja meeleolukas kontsert.
 
Maret Metsmaa, peokülastaja

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar