Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Kuressaare Linnaorkester

Kuressaare Linnaorkester

pühapäev, 24. oktoober 2010

ARSISE kellade ansambli kontsert

Laupäeval, 23. oktoobril toimus Kärla kirikus Arsise käsikellade ansambli kontsert. See on sündmus, sest viimati andis ansambel Saaremaal kontserdi 6 aastat tagasi.
Arsise kellade ansambel kasvas välja Arsise kammerkoorist 1993. aastal ja tema loojaks ning kunstiliseks juhiks on Aivar Mäe. Mäe täiendas end 1991.a USA-s Portlandi Ülikoolis ning vaimustus seal käsikellade muusikast. 1993.a saabus Eestisse 3 oktaavi ulatuses kelli ja alguse sai kellade ansambel. Tänaseks on ansamblis 8 professionaalset mängijat, kelle käsutuses on 7+4 oktaavi Inglise käsikelli ja 7 oktaavi chime`e. Välja on antud 5 CD-plaati.
Enne kontserti oli meie muusikakooli õpilastel võimalus osa neist kelladest oma silmaga näha ja käega katsuda. Ansambli üks muusikutest Lemme-Liis Elp tutvustas väga värvikalt nii käsikellade tekkelugu kui Arsise Kellade Kooli, mis loodud 1999. aastal. Tänaseks on kellade koolis 300 õpilast, kool tegutseb nii Tallinnas kui Tartus ja loomulikult on kooli looja ning juhataja Aivar Mäe. Selles koolis õpitakse muusikat läbi käsikellade ja õppekavas on 4 õppeainet: kellade ansamblimäng, solfedžo e noodiõpetus, muusikalugu ja klaverimäng. Meie lapsed said tänu Lemme-Liisile kelladel mängitud "Rongisõidu". Vahva elamus.
Kontserti ennast on väga keeruline sõnadega edasi anda, seda peab ise kuulma ja nägema. Tõesti - sellel kontserdil on ka vaatemängu, sest üks muusik peab vägagi mitme kellaga tegutsema ja käsi on ju vaid 2.
Arsise kellade ansambliga koos astus meie rahva ette noor anne Heldur Harry Põlda - poiss-sopran. Teate - see oli lihtsalt ilus. Tsiteerin Aivar Mäed: 70-ndatel oli Toomas Uibo, siis on tükk aega vaikust, ja nüüd on Heldur Harry Põlda. Ma olen õnnelik, sest mul on nüüd nende kahe suurepärase koosluse - Arsise ansambli ja super-poiss-soprani vastvalminud plaat Terra Mariana ning sellel nii Aivar Mäe kui Heldur Harry autogramm :-)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar