Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

teisipäev, 18. detsember 2012

Nüüd küünlad me süütame taas...

Loen rahvamaja kroonikat aastast 2000: 15. detsember. Sel aastal pandi valla jõulukuusk üles uue TÜ poe ette. Hommikuhämaruses kogunesid algklasside õpilased kuuse ümber ja luutsinad süütasid kuusel elava leegiga küünlad. Sõna sai vallavanem Toivo Vaik ja ta soovis kõigile jõulurahu. Koos lauldi kuusepuule ka laul.
See oli esimene kord, kui valla jõulukuusele pöörati veidi rohkem tähelepanu ja küünalde süütamisest sai traditsioon. Mitmel järgmisel aastal süüdati küünlad külakoori laulu saatel nii valla kuusel "tibupoe" ees kui ka Sõmera klubi ees. Ühel aastal ühines meiega isegi Jõuluvana. Nii mõnedki lauljatest kasutasid siis juhust ja sõitsid hobureega Sõmerale kuuse alla.
Rahvamaja kroonika aastal 2006: 14. detsember. Kärla klubis toimus jõulueelne kontsert "Nüüd küünlad me süütame taas". Üles astusid külakoor Anita Kanguri juhendamisel ja muusikakooli õpilased Imbi Kolga juhendamisel. Pärast kontserti siirduti Kärla parki ja lauldi suurele jõulupuule, millel hakkasid särama suured tuled. Meie park on sel aastal tõesti ka ilma lumeta kaunis - ta on valgustatud.
Kroonika aastal 2009: 13. detsember. ... Ka see üritus on juba pikemaajalise traditsiooniga ja seekord otsustas toimkond jooksvalt päeva veelgi erilisemaks korraldada - kell 12 avati Kärla spordihalli sööklas jõululaat ja kohvik. ...Tahame muuta jõululaada traditsiooniks, nii et see saab toimuma ka järgmisel aastal ... (Kasutatud katkeid M. Õispuu artiklist vallalehes)
Ja nii need traditsioonid sünnivadki. Millalgi saavad nad alguse, kujundavad end, vahetevahel teevad pisikese muudatuse ja toimetavad rõõmsalt edasi.
Ka sel aastal toimus 2. advendil jõululaat, kus toimis endises headuses ka jõulukohvik. Samal ajal sai rahvamajas uudistada kirbuturul. Oma kappe olid viitsinud sel korral tuulutada Henrika, Virge ja Saarepiiga 2012 Kertu Kesküll. Kertu oli nii lahke ja annetas saadud rahalise tulu rahvatantsijate esinemiskostüümide täiendamiseks. Aitäh talle!
Kärla muusikakooli plokkföödiansambel
Loomulikult toimusid ka jõulukontserdid. Rahvamajas jutustasid oma jõululugu muusikakooli plokkflöödiansambel (õp Imbi Kolk) ja koguduse naiskoor (dir Ülle Vallaste), sõnaliselt toetasid muinasjutuvestjad Tiina Luks ja Maret Metsmaa. Vallavanem Villi Pihl andis edasi oma jõulusõnumi ja süütas leegi, mis viidi parki.
Nüüd küünlad me süütame taas ... 
Kuna me suvel saime uue kõlakoja, tahtsime veel sel aastal järgi proovida, kas ta oma nime ikka auga kannab, kas koorilaul tegelikult ka kõlama hakkab. Kärla külakoorile (dir Anita Kangur) tulid seltsiks ka Virge juhendatavad rahvatantsurühmad (Kadaka mari, Tõmba, Jüri ja neiud) ja nii need jõuluküünlad põlema lauldi-tantsiti. Kõlakoda ja tantsuplats on igati kõlblikud - laul kõlas ka väikese külakoori esituses üle pargi.
Fotod tegi Ülo Kannisto.
Jõulude tulekus keegi ei kahtle -
jõulud ju jõuavad taeva tahtel
igasse kodusse, toa taha metsa,
linnule, loomale, sinule, et sa
iial ei unustaks lapseiga,
mõistaksid siit saadud selgusega
ise kord jagada lahkust ja usku.
Seepärast jõulud, ta küünlad ei kustu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar