Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

esmaspäev, 24. mai 2010

TÕMBA, JÜRI PÄRNUMAAL

Laupäeva hommikul pakkis meie segarühm oma rahvariided ja iseendid autodesse, et võtta ette reis Pärnumaale. Lõppeesmärk oli jõuda Jõõpresse, et koos sealse segarühmaga Vallatud panna kena punkt nende külapäevale. Et meil aega oli laialt käes, siis tegime esimese peatuse Virtsus Kirsi muuseumis. Valeri Kirss oli ise ka kohal ja rääkis meile pikalt-laialt oma hobist - ratta arenguloost, autodest ja missindusest. Järgmisena võtsime ette Lihula, et avastada endi jaoks kohalik linnus. Linnusemüüre seal praktiliselt pole, aga üht-teist ikka vaatamiseks on. Ja ilus vaade vallidelt Virtsu-Tallinna maanteele. Seal oli üks põnev puidust ehitis, mis meie arvates kujutab endast suurt kella-lokulauda, aga tegelikku otstarvet me veel ei tea. Peab uurima. Tegime Lihula laululaval paar kiiremat tantsuringi ka ja jätkasime oma teekonda.
Soontagana maalinn jääb põhimaanteedest kõrvale ja sinna ka tavaliselt ei satu. Meie sõitsime seekord rajalt kõrvale ja suundusime Avaste soo poole. Natuke ikka seiklesime ka, enne kui sihtkohta jõudsime. Veidi einestanud, võtsime ette umbes 2 kilomeetrise jalgsimatka läbi sääseparvede ja jõudsime kaunile haljale aasale :-) Maalinn paikneb soosaarel, 5226 ha suurusel Avaste looduskaitsealal. A. Saali jutustuses "Vambola" jutustatakse keset mädasood seisvast linnusest, mille ainsaks ühenduseks muu maailmaga oli kitsas salatee. Umbes 3000 ruutmeetrise õuepindalaga maalinn oli muistsete läänlaste tuntuim kindlustus; teda on korduvalt mainitud Läti Henriku Liivimaa kroonikas Soontagana kihelkonna keskusena, mida sakslased piirasid juba 1210.a ja suutsid alistada alles 1215/16. aasta vahetusel. Soontagana maalinnal olevat tehtud mängufilmi "Malev" ja üks "Kelgukoerte" seriaal.
Pärastlõunal jõudsime sihtkohta Jõõpresse ka. Tulime külla sõpradele segarühmast Vallatud. Meid võeti hästi vastu. Pidutsesime loomulikult ka.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar