Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

teisipäev, 5. juuli 2011

Tunne kodukanti, kae naabreid !

Sellise projekti raames võttis Paadla kandi rahvas ette bussireisi lähinaabrite poole. Projekti rahastas EASi Kohaliku Omaalgatuse Programm.
11. juuni hommik tõotas palavat suvepäeva, kui Paadla kandi rahvas sättis end bussiekskursioonile minema. Õnneks oli buss kaasaegne ja konditsioneeriga, nii et sõita oli väga mõnus. Meie seltsi liige Kati Aus oli marsruudiks kokku pannud kava, mis tõotas lõppeda alles õhtuseks saunaajaks. Reisil osales 28 ekskursanti, oli vanemaid ja nooremaid huvilisi.
Alustuseks võttis sõit suuna Kihelkonna-maile, Odalätsi allikate juurde. Kati tutvustas legendi, mis hoiatas allikaveega liialdamise eest (võidi liiga nooreks muutuda). Allikavee maitse proovisid naised igatahes ära - ehk silus karge allikavesi nii mõnegi kortsukese siledamaks.

Pidula forelli puhkeküla territooriumil uudistasime sealset arendust ning muidugi forelle sumbas ja jänesesaare elanikke. Renoveerimisjärgus Pidula mõis pakkus samuti võimalust uudishimu rahuldada.
Järgmiseks võtsime sihi Mustjala poole. Ees ootasid Mustjala Eit ja Taat, Saaremaa sadam, mälestusmärk Estonial hukkunutele,

Tagaranna kaluriküla ja Panga pank. Vanemad inimesed teadsid rääkida lugusid aegadest ja oludest möödanikus, nii nagu nemad seda mäletasid.

Leisi poole vurades ootas meid lõunasöök Sassimajas. Päris "pisikene" oli see lõunasöök, mida pakuti, vöövahe sai tihedalt tuhliputru täis. Sassimaja kokkadele selle eest suur aitäh! Tegime peatuse Karja kiriku mõnusas jaheduses ning suundusime Angla pärandkultuuri keskusesse. Siin tegi huvitava eksursiooni Risto Ränk - andekas noormees, kes keraamiku ja sepatöö oskustele lisaks ka kenasti laulda oskas.

Risto tutvustas kõiki nurki ja nurgataguseid, mis erinevateks õpitubadeks muutumas on. Pärandkultuurikeskuse õues saime uudistada tuulikuid, traktoreid ja tuurakalu. Tuurad tulid tiigi servale päris lähedale, nende suurust ja ilu sai kannatlik ootaja kenasti imetleda.
Kaarma-mail, GoodKaarma talus, süvenesime seebikeetmise saladustesse. Seebimeistri jutt oli veenev ja tõhus - lahkusime talust seebihunnikutega kotis, laupäevane saunaõhtu ju ootamas!

GoodKaarmal olles möödus meist äikesetorm, mis kuuldavasti Saaremaal ka pahandustega hakkama sai.
Meie reis saigi ümber ning buss võttis taas suuna kodu poole. Päev oli palav ja pikk, seltskond lõbus ja rahulolev. Lõõpimist ja lõkerdamist jätkus kuni kodupeatuseni. Jätkame projekti "Tunne kodukanti, kae naabreid" jalgrattaretkedega Paadla piirkonnas
jutt - Maret Metsmaa, MTÜ Paadla Kandi Selts
foto - Kati Aus, MTÜ Paadla Kandi Selts

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar