Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

esmaspäev, 29. juuni 2015

Esimene külade päev

Päevajuht Vaido Kõrkkülast 
Laupäeval tehti Karujärvel algust uue traditsiooniga Lääne-Saare vallas, toimus esimene külade päev. Teadaolevalt on uues suures vallas kokku 111 küla + 4 alevikku ja loomulikult oleks uhke kirjutada, et vähemalt pooled neist olid kohal juba esimesel kokkusaamisel. Nii hästi ei läinud, aga võistlusprotokollide järgi olid esindatud Aste alevik, Hakjala, Kaarma, Karala, Kipi, Kirikuküla (Kärla), Kotlandi, Kõrkküla, Kärla, Leedri, Lümanda, Nasva, Paevere, Paiküla, Randvere, Riksu, Sauvere, Sõmera, Taritu, Ulje, Vahva ja Viidu - 22 asulat. Tore algus igatahes. 
Kohe-kohe valmib ka tantsuplats :-)
Enne ametlikku avamist toimus võrkpallimatš kahe registreerunud võistkonna vahel: Vahva küla vs Kärla. Mängiti 5 geimi ja nii palju kui mina mängu jälgisin, tehti seda rõõmuga, sest vastased olid tegelikult teineteist väärt. Lõpptulemusena said kärlakad protokolli kirja tulemuse 4:1 ja on seega Lääne-Saare valla külade päeva esimesed meistrid. Aga Vahva küla oma seitsme alalise elaniku ja vahvate Penudega on meite valla paremuselt teine võrkpallivõistkond :-) 
Lipp kerkib ja külade päev algab
Kell kaks päeval kuulutas vallavanem Andres Tinno lipu heiskamisega külade päeva ka ametlikult avatuks. Nautisime veidike Pärnu rahvatantsuansambli Kajakas tantsulusti ja siis jätkus päev täis sportlikke jõukatsumisi nii lastele kui täiskasvanutele. 
Pärnu Kajakas tantsuhoos
Kuni 10-a lapsed võistlesid kiirjooksus, turbooda lennutamises ja pallide ämbrisse loopimises. Toon esile iga ala kolm parimat tulemust. 
Kiirjooks: Kristofer Käen  Astest (aeg 4,97 s), Helina Tarkmeel Kotlandist (5,32 s) ja Rasmus Mänd Astest (5,53 s). Turbooda: Egert Andrejev Kärlalt (38,22 m), Egert Juursoo Kaarmalt (32,94 m) ja Sessely Järvalt Kärlalt (24,90 m; tegelikult on Sessely küll Kuuse külast, aga nii oli protokollis). Pallid ämbrisse: Helina Tarkmeel Kotlandist (120 p), Jaagup Penu Lümandast (100 p) ja Victoria Vihman Viidult (70 p). 
Võistkondlikel aladel mängisid lapsed jalgpalli. Registreerus 3 võistkonda - Leedri, Aste alevik ja Eitea. See viimane oli selline segavõistkond mitme küla peale kokku. Parimateks jalgpalluriteks osutusid Aste poisid. 
Täiskasvanutele mõeldud individuaalaladel ei kontrollitud vanust, eraldi arvestust peeti selle järgi, kas nimetad end meheks või naiseks. Ja siin väikesed kokkuvõtted parimatest. 
Naised. Mölkki: Sirje Salumaa Leedrist (53 p), Merle Simmer Kärlalt (50 p) ning Marie Aug Lümandast ja Merili Avik Sõmeralt (kummalgi 47 p). Saapavise: Lelet Tamm Kotlandist (25,20 m), Kadri Järvalt Uljest (20,63 m) ja Terje Kaskmäe Kotlandist (19,82 m). Nokkija (oli selline põnev pall nööri ühes otsas ja pallisuuruse auguga anum teises otsas ning seda palli pidi 2 minuti jooksul püüdma augu sisse): Urve Vakker Leedrist (38 korda), Marie-Elis Kuivjõgi Leedrist (35 k) ning Kätriin Tamm ja Lelet Tamm Kotlandist (kummalgi 28 k). Noolevise (5 viset): Kaja Voojärv Kärlalt (40 p), Tea Tasa Lümandast (33 p) ja Terje Kaskmäe Kotlandist (29 p).  
Mehed. Mölkki: Priit Penu Lümandast (59 p), Sulev Tänav Kärlalt (58 p) ja Riho Mesila Paeverest (54 p). Saapavise: Karl Penu Vahva külast (28,95 m), Villu Kelder Kotlandist (27,15 m) ja Mark Kristjan Pitk Taritust (26,43 m). Nokkija: Priit Salong Kipilt (39 k), Mark Lonks Karalast (37 k) ja Karl Penu Vahva külast (32 k). Noolevise: Koit Voojärv Kärlalt (45 p), Karl Penu Vahva külast (41 p) ja Sulev Tänav Kärlalt (40 p). 
Külad võistlesid omavahel võistkondlikel aladel, mida oli kokku 8. Võistkondi registreerus kokku kuus - Taritu, Kõrkküla, Leedri, Aste alevik, Kirikuküla (Kärla) ja sõbralik segavõistkond Lääne-Saare SotsOsakond. Kahel alal tegi kaasa Viidu küla ning päeva lõpuks sai ta auväärse 7. koha meie esimesel külade päeval (paras aeg meelde tuletada, et külasid/alevikke on meil kokku 115). 
Golf. Iga võistkond pani välja 3 võistlejat, kes pidid palli lööma võimalikult "augu" lähedale. Palli ja "augu" vahemaa mõõdeti ning kõigi kolme võistleja tulemused liideti. Mida väiksem summa tuli, seda parem tulemus. Kõige väiksema summa sai Taritu ja kogus kõige rohkem punkte turniiritabelisse. Talle järgnesid L-S SotsOsakond ning Kõrkküla. 
Siin töötavad taktika kallal Robert ja Tiina Kõrkkülast
Jalgpalli penaltid. Võistkond pidi lööma 6 väravat, siis läks aeg kinni, väravani tuli liikuda triblades takistuste vahel. Kõige kiiremini sai oma kuus väravat kätte Taritu, talle järgnesid Leedri ja Aste. 
Lendav taldrik. 3 minuti jooksul püütud taldrikud andsid tulemuse tabelisse. Kõige rohkem taldrikuid suutis korvi püüda Taritu (47), Kõrkküla ja Leedri taldrikute arvuks sai 43. 
Suusatamine. Suvesuusatamine ei ole sugugi lihtne ala, kusjuures ühtedel suuskadel peab hakkama saama 4 inimest korraga. Kõige kiiremini suutis distantsi läbida - oh üllatust! - Taritu, veidike maha jäid Leedri ja Kõrkküla. 
Täringu veeretamine. Täring oli parajalt suur, et näeks numbreid lugeda. Veeretada tuli 2 minuti jooksul võimalikult suur summa. Parima tulemuse saavutas Urve Vakker :-), kes imekiiresti liitis numbreid, mida võistlejad järgemööda veeretasid. Suurima summa sai kokku Kõrkküla, talle järgnesid Taritu ja Kirikuküla. 
L-S SotsOsakond veeretas algul vaid väikseid numbreid
Sõbra käsi oli väga tore ja sõbralik teatejooks, kus esimene jooksja, läbinud distantsi, haaras kaasa teise jooksja jne. Niimoodi käsi-käes joostes suutis kõige kiiremini liikuda Taritu, talle järgnesid Leedri ja Kirikuküla. 
Karkudel kõnd. Viis inimest võistkonnas, rada tuli läbida teadet edasi andes. Kõige kiiremini sai sellega hakkama L-S SotsOsakond, järgnesid Kõrkküla ja Taritu. 
Kirikuküla stiilinäide karkudel
Pall veereb. Suurepärast meeskonnatööd vajav ala. Igal võistlejal oli umbes 2-meetrine renn, mille abil ta pidi palli veeretama järgmise võistleja rennile. Seejärel tuli kohe joosta viimase võistleja kõrvale ja taas pall oma renni mööda edasi veeretada. Nii tuli läbida päris pikk teekond. Parimat meeskonnatööd näitas Taritu, järgnesid L-S SotsOsakond ja Kirikuküla. 
Päev sai parajalt pikk ja tuli hakata tegema võistlustest kokkuvõtteid. Et see lõbusam saaks, tuli võistkondadel ette kanda lugu Entel-Tenteli rikkalikust lauluvalikust. Üles astus neli kollektiivi.
Leedri esitamas "Põdra maja"
Lääne-Saare valla 1. külade päeva võitjaks kuulutati TARITU, kes kogus 117 punkti 120-mnest võimalikust ja tasuks selle eest said nad vallavalitsuselt 250 € väärtuses rahatšeki. 
Põhiliselt FC Taritu nime all esinev võidukas Taritu!
Teise koha ja 150- eurose rahatšeki viis koju Leedri (101 p) ning kolmanda rahalise auhinna sai Kõrkküla (100 p). Väga hea tulemusega lõpetasid ka L-S SotsOsakond (99 p), Kirikuküla (98 p) ja Aste (84 p). 
Külade päevale pani lõpliku punkti ansambel Vanaviisi.         

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar