Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

esmaspäev, 23. juuli 2012

Tähemõrsja

Mis on muiste meeles mõlgund, see pole suisa suhu suikund;
laul tahab õue õilmitsema, tants tuleb toast tuhisema.
1985. aastal sai Helgi Alliku (1937-2007) eestvedamisel alguse kena traditsioon - Viki suvesimman. Helgi eestvedamisel kestsid simmanid Mihkli talumuuseumi õuel 14 suve, siis tuli pisuke paus vahele. 2007. aasta kevadel otsustasid Lääne-Saaremaa tantsujuhid / Aili Taritust, Ulvi Lümandast, Enda Kihelkonnalt ja Virge Kärlalt /, et aeg on parajalt küps uuesti Viki suvesimmanid käima tõmmata. Nii saidki Mihkli õuemurul kokku Kadaka mari ja Tõllu Tütred, Lender ning Tõmba, Jüri, Mõnusad ja Rukkilill, Lümanda lasterühm ja Taritu memmede lauluklubi. Algus oli tehtud.
Sel aastal kohtusid suvesimmanilised 12. juulil. Maret Metsmaa, tantsurühma Tõmba-Jüri vilistlane, kirjutab nii:
"Simmaniõhtu oli suviselt sume. Tantsijaid oli Viki simmanimurule tulnud kokku 11 rühma jagu. Pealtvaatajaidki oli vast sama arvukalt. Kava oli seekord kokku põimitud pealkirjaga "Tähemõrsja". Tähemõrsja kosimise loo keerutas tantsijate vahel regilauluna kokku Kärla muusikakooli kapell. Margit ja Martin noorterühmast Öieti tegid Mait Agu seatud tantsuga "Kodukotus" ilusa sissejuhatuse simmanile. Järgnesid oma teada-tuntud headuses tantsud Mõnusatelt, Rukkilillelt, Kabujalakeselt, Kadaka marilt, Tõmba-Jürilt, Piiprellidelt, Tõllu Tütardelt, Keeriselt, Kärla neidudelt ja Öietilt. Külakosti kaugemalt tõid mulgid, Viljandi CRJ Gümnaasiumi õpetajate rühm.
Lõputantsud - kolonntants, perekonnavalss ning oige ja vasemba - koondasid murule kogu tantsijate pere. No neid oli ikka palju! Oli kenasti kokku seatud kava ja ilus ning meeleolukas simmaniõhtu Viki tantsumurul. Eks endise tantsijana tekkis teisi vaadates ka endal väike sügelus päka alla. Ka vihmaga pidas just niikaua kui simmani toimumiseks tarvis oli. Aitäh tegijatele! Teid oli mõnus vaadata!"
Ka Virge peakorraldajana ja kava koostajana tänab tantsijaid ning pillinaisi. Ainult suusõnaliselt kokku leppides, ilma ühegi ühisproovita - peab ju rahule jääma :-) Võib-olla ei tulnud kogu lugu esile just nii, nagu ma ideaalis tahtsin, aga iga esineja täitis ausalt oma rolli ja tegi selle just nii, nagu temale omane.
Aitäh teile: Kärla muusikakooli kapell; Ulvi Põld ja sinu Kabujalake, Mõnusad ning Rukkilill; Enda Torga ja Tõllu Tütred; Eena Mark ja sinu Öieti ning Piiprellid; Kalle Kadarik ja Keeris; Ave Alvre ja Viljandi õpetajate rühm; ja muidugi mu oma tantsijad - Kadaka mari, Tõmba-Jüri koos lastega ja minu neiud.
PS. Fotod on pärit 2010. a. simmanilt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar