Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Kuressaare Linnaorkester

Kuressaare Linnaorkester

reede, 27. juuni 2014

Jaanid möödas

Sel aastal olid jaanipühad nii pikad, et nendest toibumine võttis veidi aega .-) Nüüd siis lõpuks saab teha pisikese tagasivaate. 
Laupäeval, 21. juunil ootas jaanitulelisi Ruunakoppel Paevere-Kogula piiril. Sinika Kabi on see hea tüdruk, kelle eestvedamisel saab plats korda seatud ning toimuvad mitmesugused jaanimängud. Alustasime traditsiooni kohaselt õhupüssist laskmisega, mille võitjaks kuulutati Algis Kalapüüdja. Õhtu jooksul sai kaasa lüüa päris mitmes mängus. Kahe küla vahelise võrkpallimängu võitis seekord Paevere, aga köit sikutasid sitkemalt Kogula mehed. Veel sai visata saabast ja loopida käbisid rippuvasse anumasse.
Pühapäeval, 22. juunil olid jaanitulelised oodatud Kärlale.
Kõigepealt sai rahvamaja õuel vaadata-kuulata jaanikontserti, kus esinesid meie külakoor ja rahvatantsijad - segarühm Tõmba, Jüri, naisrühm Kadaka mari ja neidude rühm.
Enne tule süütamist sai vankriratast veeretada ja saabast visata. Õhtu lõpetas ansambel Mehed Jäävad Koju.
Jaanilaupäeval käisime Tiinaga, meie vallavanemaga, Leisis Võidutuld toomas. Kena tseremoonia oli. Tule tõid mandrilt Presidendi käest Margit ja Jaan Tätte. Sel aastal oli võidutuli kokku saanud kolmest leegist: muinastulest, mälestustulest ja laulupeotulest. Aastast 2003 sünnib võidutuli kahest tulest: muinas- ja mälestustulest. Muinastuli süüdatakse Noorte Kotkaste poolt 22. juuni hilistel tundidel iidsel moel vibuga. Mälestustuli süüdatakse samuti 22. juunil Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus Toris, kust see toimetatakse paraadi toimumislinna. Et käesoleval aastal toimub üldlaulupidu, siis liideti võidutulega ka laulupeotuli. Sellise vägeva väega tule tõime me vallavanemaga ka Kärla valda ja jagasime jaanituledeks kolmes külas - Kõrkkülas, Käeslas ja Sõmeral. Need olid ilusad tundehetked nendel jaanipühadel.
Kõrkküla jaanitulele jäin veidi kauemaks peatuma, sest läbi tuli viia saapaviske 3. etapp. Enne seda toimus aga vahva jalgpallilahing, kus algul mängisid lapsed meeste vastu ja teisel poolajal otsustasid poisslapsed minna ka meeste poolele ning mängiti naissoost jalgpallurite vastu. Väravaid oli palju, mul läks lugemine sassi ja seetõttu pean nentima, et võitis sport :-)
Kohtunik Eero oli ka tasemel, ta oli isegi kollased ja punased kaardid õigetesse taskutesse pannud ning ühe kollasega ta mängu jooksul korra lehvitas ka.
Saapaviske meistrivõistlused. Visata said kõik soovijad. Saabas oli tõsine tükk - pika säärega kalamehesaabas, ja visata tuli üle selja. Need reeglid kehtisid kolmel jaanitulel - Ruunakoplis, Kärlal ja Kõrkkülas. Igas kohas said auhinnatud parim noorviskaja, parim naine ja parim mees. Ruunakoplis olid parimad (Kristelle Allsoo (9 m 71 cm), Kaie Kallus (12 m 45 cm) ja Andres Avik (17 m 41 cm). Kärla pikimad visked tegid Joosep Leemet ( 12 m 97 cm), Ene Kallas (12 m 58 cm) ja Igor Grišin (16 m 56 cm). Kõrkkülas visati sellised tulemused: Marta Läänemägi (6 m 68 cm), Ene Kallas (12 m 67 cm) ja Raul Ronk (17 m 65 cm). Kärla valla jaanitulede saapaviskemeistriks kuulutati Raul Ronk (elab Tartus, jaane pidas Kõrkkülas).
Saapaviske tulemusi saad vaadata kõrvalolevast ripploendist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar