Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Teater

Teater

neljapäev, 28. juuni 2012

Tegijana kõrvalt vaadates e "Mats von Kartohveli" teine esietendus

Teisel esietendusel astuvad lavale dublandid. Ka minu rollile preili Liisana on olemas teinegi osatäitja - Henrika, seega saan etendust vaadelda publiku poole pealt.
Taas pabistamist näitlejate hulgas. Muidugi ka tagasisidena info jagamist publiku hulgast, kes eelmisel esietendusel saali mahtusid (või siis ei mahtunud). Kerkib küsimus, kui palju tuleb publikut siis täna? Esimesed pealtvaatajad saabuvad kell 18.45 teadmisega, et nad on vist hiljaks jäänud. Tulid liigagi vara :-) Las jalutavad veel Kärla alevikus ringi!
Teisel esietendusel astuvad lavale Jüri Tõru, Henrika Trave, Mihkel Koppel, Liivia Nahkur, Mats Lember, Tiina Adamson, Vaido Luks, Laide Pugi ja Jaak Torri. Taas hakkab kell 19.30 publikut kohale tulema. Taas oleme silmitsi faktiga, et Kärla rahvamaja saali kõik ei mahu. Jällegi sätime lapsed tooliridade ette põrandale istuma. Mõned vigased toolid paneme istumiseks ka veel kokku. Tänagi on etenduse vaatamisest loobujaid. Nemad lubavad kasvõi ise näitlema tulla, et niiviisi saali mahtuda. Jällegi on saalis 100 pealtvaataja ringis. Seekord istub publiku seas ka valla juhtkond - volikogu esimees Ülar Tänak abikaasa Kairega ja vallavanem Villi Pihl (esimese esietenduse ajal viibisid mõlemad vallajuhid välismaal). Seekordsel esietendusel on Soomest tagasi ka valla kultuurijuht Virge.
Etendus võib alata. Väikeste apsudega sujub kõik (apsud jäävad jällegi näitlejate endi teada). Jääb ütlemata paruni (Vaido) värvikas fraas "joon kõike, mis põleb ja paaritun kõigega, mis liigub". Kosjamoor paneb oma tekstis kosilased keset suve tulema "saaniga" .-)
Kuid kõik see kokku ongi ju lustmäng. Publik naerab ja plaksutab. Küllap siis meeldib. Volikogu esimees võitleb esireas unega, sest saabudes eelmisel päeval Ameerikast annab ajavahe end tunda. Meil on tekkinud juba fänniklubi, kes on külastanud mõlemat esietendust ja lubavad veelgi meid vaatama tulla. Näitlejaid tänab Kärla valla esindus, kinkides meile bonsai taime ja albumi kroonika jaoks. Lilled näitlejatele pealtvaatajailt. Näitlejate endi hulgast õnnitleme Henrikat, kes on kahe esietenduse vahel saanud kätte põhikooli lõputunnistuse.
Maret Metsmaa, preili Liisa üks osatäitjatest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar