Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Kuressaare Linnaorkester

Kuressaare Linnaorkester

kolmapäev, 24. juuni 2015

Jaanid

on selleks aastaks taas möödas. Täna tehakse meie kandis suuremat jaanituld veel Kase puhkekülas, kus kell 18 etendub Kärla kandi näiteseltskonna esituses lustitükk "Sulase südameraasuke". Pärast saab Lõõtspillipoiste saatel tantsu ka lüüa ja siis hakkamegi juba jõule ootama :-) Aga nüüd pisike ülevaade meie jaanituledest ja saapavisketurniirist. Kirjutan küll vaid nendest, kus ise kohapeal olin. 
Ruunakoppel on kohtumispaigaks Paevere-Kogula küladele
Laupäev ja Ruunakoppel. Traditsiooniliselt alustatakse siin ikka püssilaskmisega, loetakse punktid kokku ja selgitatakse täpseima silmaga laskur. Sel aastal oli parim laskur Kaido Noormägi (Mändjalast). 
Ruunakoplis toimus meite kandi saapavisketurniiri esimene etapp. Naistest sai parima tulemuse kirja Tiina Adamson (10,50 m), meestest Tanel Kalapüüdja (15,77 m). 
Õhtu edenedes toimus traditsiooniline Kogula-Paevere vaheline võrkpallimäng, mille võitis Paevere 2:1. Selleks ajaks, kui kahe küla vaheline matš lõppes, oli kohale jõudnud Vennati esindus ja nii mängiti veel Paevere-Vennati mäng ka. Võitjaks kuulutati taas Paevere. 
Tore ja kodune jaanituli, kus kohtutakse ja taaskohtutakse tuttavatega ning juttu jätkubki hommikuni. 
Jaanilõke Ruunakoplis
Esmaspäeval süüdati jaanituli nii Käeslas kui Kõrkkülas. 
Jaanilõke Kõrkkülas
Mina olin kohal Kõrkkülas, et läbi viia saapavisketurniiri teine etapp. Naiste arvestuses näitas väga tublit tulemust äsja 5. klassi lõpetanud Anette Antsaar, tulemusega 8,38 m edestas ta näiteks mind :-). Parima viske naistest tegi Ene Kallas (10,87 m). Kui mehed viskama asusid, hoidis platsi peremees Eero Grahv tükk aega parimat tulemust oma käes. Aga siis jõudis kohale eelmisel aastal kõvat konkurentsi pakkunud Uuelu talus pesitsev seltskond mandrimaalt ja seekord viskas end võidule Kaido Koppel tulemusega (15,59 m). Aga et nad on meil juba peaaegu kodunenud, siis võib julgelt öelda, et teise etapi võit jäi Kõrkkülla. 
Suvesuusatajad
Lisaks saapaviskamisele sai Kõrkkülas ka suusatada ja jalgpalli mängida. Viimane on Kõrkküla jaanituledel traditsiooniline mäng, kuid seekord veidi erilisema palliga, mille mõõdud ei vastanud ühelegi eurostandardile. Väga äge oli. Ja taas saab öelda, et tore ja kodune jaaniõhtu, kus palju tuttavaid ning sekka ka vähemtuttavaid nägusid. 
(Taas)kohtumised Kõrkkülas
Jaanilaupäevane ilm ei tahtnud kuidagi kuiv püsida, aga see ei seganud Kärla parki tulnud jaanitulelisi. Enne lõkke süütamist toimusid jaanimängud. 
Rattaveeretaja Lauri
Alustasime vankriratta veeretamisega, mis on Kärlal traditsiooniliseks alaks saanud. Kõrvalt vaadates tundub lihtne - pane ratas veerema, ei mingit jõupingutust. Aga veeretama asudes ei tea iial, millal ratas otsustab lihtsalt suunda muuta ja rajalt välja veereda või hoopis tagasi tulla. Nii juhtus ka seekord, et 27-mest veeretajast said tulemuse kirja vaid 21. Parima hoo ja suuna sai Eero Grahv, kelle tulemuseks oli 27, 65 m. 
Saapaviskaja Jane
Loomulikult toimus ka saapavisketurniiri viimane etapp. Naiste arvestuses olid tulemused sel aastal nõrgemad kui eelmisel, lihtsalt see kalamehesaabas ei tahtnud sel aastal kuidagi kaugele lennata. Kärla parima tulemuse viskas Pille Kabel (9,71 m). 
Kui meesterivi oma viskeid alustas, tundus, et sel aastal ei ületata eelmise aasta parimat - 17,65 m. Aga siis tuli Kaido Lepik, kes viskas saapa 17,60 m kaugusele. Tema järel viskas Siim Ellermaa kohe uue margi - 18,95 m ja siis Asko Kalapüüdja 19,61 m. Asi hakkas ikka väga huvitavaks minema. Kärla etapi parim ja ühtlasi Kärla kandi saapaviskemeister 2015 on Kristo Hark tulemusega 25,60 m. Kristo esindas Kõrkküla Uuelu talu. 
Jaanilõke Kärlal, süüdatud Võidutulest, mille tõi vallavanem Andres Tinno
Jaanitulelisi tantsitas ansambel Positiiv. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar