Meil kõigil on elu ja aeg ja lugu, sellest elu jooksul saab ajalugu; inimelu jaoks vaja on elumaja, rahvamelu jaoks vaja on
RAHVAMAJA -
ka see pole elu- ja ajaloota ja aegu uskudes tulebki loota, et ikka ja alati läbi aja kooskäimise kohta on tõepoolest vaja -
see peab olema soe ja sõbralik maja - rahvale rajatud
RAHVAMAJA.
Kuni veel kestab külakutuur,
seni väikese rahva vaim püsib suur.

(Virve Osila)


Kuressaare Linnaorkester

Kuressaare Linnaorkester

laupäev, 18. august 2018

Triibutasime üheksandat korda

Esimesel aastal oli kõik veel tagasihoidlik, aga Kärla triibuvärvid olid juba siis ürituse põhivärvideks  
See oli aastal 2010, kui augustikuu teisel neljapäeval kutsuti rahvast esmakordselt Kärla parki triibule. Laval astus õhtu alustuseks üles Kärla kooli ansambel Projekt ja pärast neid tantsitasid rahvast sumedal augustiööl Kukerpillid. Rahvast oli parasjagu 400-500 ümber ja korraldusmeeskond jäi rahule. 
Suvesündmus Kärla Triip on saanud omale nime ristiema Margit Kõrvitsa armastusest Kärla kiutkuue ehk rahvarõiva pikitriibulise seeliku vastu.

Seelikutriibud on igal kudujal veidi erimoodi, isegi siis, kui aluseks võetakse üks muster. Kärla kihelkonnast on korjatud mitmeid erinevaid triibumustreid, kõik nad on omamoodi kenad. Ja kui mõni triip endale valida, et sellest rahvarõivaid hakata tegema, siis on mõistlik uurida, kelle poolt ja millal on need värvid seelikusse kootud, kuidas seelik valmistatud ning mismoodi seda kanda. 

Kõrvaloleval fotol on seelik valmistatud Kärla kihelkonnast 1895.a. muuseumikogusse saadud tubeldi kuue ehk kiutkuue eeskujul. Kuue põhivärv on sinine, mis vaheldub 1,5 cm laiuse rohelise või punase püsttriibugaVärvli all on lappkurrud, sinine osa jääb kurru sisse. Alumises ääres on must villane äärispael aiSukad on sinised. 



Aastatega on Kärla Triip kogunud endale arvestatava hulga fänne ning igal aastal lisandub uusi triibutajaid. Sel aastal võime rääkida umbes 1700-st triibutajast. Oma triibud jätsid Kärla kõlakoja lavale noortebändid Lümandast ja Kärlalt, saksofoniansambel Temami, rock-funk-alternatiivmuusikat viljelev Magic Panda ning õhtu peaesineja-superstaar 2 Quick Start.
Esinejad ülevalt vasakult päripäeva:
Kärla noortebänd, Lümanda noortebänd, saksofoniansambel, Magic Panda ja 2 Quick Start

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar